Det er ikke den nemmeste opgave at få en dansk erhvervskonto i 2022. Danske banker er blevet fantastisk gode til at kræve en masse dokumenter og i at have høje krav til deres nye kunder. Og det er der selvfølgelig grund til. Men hvad er så dine chancer? Find ud af det her i blogindlægget.
Bankernes høje krav til en dansk erhvervskonto har grund i én ting: Hvidvaskloven.
Hvidvaskloven stiller høje krav til bankerne. Og disse krav bliver ført videre til deres kunder, inklusivt dig. Så det er op til dig selv at leve op til disse høje krav, så du kan få en dansk erhvervskonto. Hvis du ikke lever op til dem, bliver det svært for dig at få dit ønske opfyldt.
Så lad os sammen prøve at finde ud af, om du lever op til disse krav.
Relateret: Kan du ikke få en erhvervskonto? Det her skal du gøre
Er du klar til at få en dansk erhvervskonto?
1. Gæld
Der er to slags gæld, som vi tænker på her:
- Gæld til private virksomheder
- Gæld til det offentlige
Du kan sagtens have gæld til private virksomheder og overleve bankernes krav, så længe ud ikke er registreret på RKI. Men hvis du er registreret på RKI, har du to forskellige situationer: Enten afbetaler du ellers så afbetaler du ikke din gæld.
Hvis du er godt i gang med at afbetale, kan du sagtens leve op til bankernes krav, så længe du har gjort det længe og har betalt det meste af din gæld. Hvis du ikke afbetaler og har ingen hensigt til at betale din gæld, er du langt fra en dansk erhvervskonto. For det betyder nemlig at du er en dårlig betaler. Dårlige betalere er ingen banker interesseret i at starte et samarbejde med.
Det samme gælder for offentlig gæld. Hvis du afbetaler, så kan det godt gå an, men hvis du ikke gør, så er du også en dårlig betaler.
2. Tidligere konkurser eller tvangsopløsninger
Hvis du har haft en anden eller andre virksomheder eller selvskaber og du er har oplevet at gå konkurs eller de er blevet tvangsopløst, kan du få det meget svært ved at få en dansk bank til at etablere en erhvervskonto for dig.
For det er nemlig bevis på, at du ikke kan drive virksomhed. Men det er selvfølgelig en anden sag, hvis du er mindre skyld i konkurserne eller tvangsopløsningerne. Hvis du har bevis for, at du ikke var skyld i, er det noget, du kan fortælle om i din forretningsplan, som bankerne, du sender ansøgninger ud til, selvfølgelig skal have.
Beviser for at du ikke var skyld i det, kan hjælpe dig. Men hvis det hele var din skyld, vil bankerne ikke være tilbøjelige til at etablere en erhvervskonto for dig og din virksomhed.
Relateret: Søger du hjælp til erhvervskonto-ansøgningen? Sådan finder du hjælp
3. Køb af selskab/aktiviteter
Jeg siger ikke, at det er ulovligt at købe selskaber. Det må du selvfølgelig meget gerne. Men hvad jeg mener her er, hvordan du har købt selskabet.
Hvis du har brugt kontanter til at købe et selskab, er der umiddelbart intet ulovligt i det heller. Men for bankerne er det slet ikke den måde, man skal gøre det på. For du kan ikke bevise, hvor kontanterne kan stamme fra. Fra bankernes synspunkter, kan de se ud som om det stammer fra ulovlige penge. Så sørg for at du har beviser for at du har betalt for dit opkøb på lovlig vis, ellers får du svært ved at få en dansk erhvervskonto.
Relateret: Hader bankerne dig og din virksomhed?
4. Kontanter
Det er ulovligt at fortælle en kunde, at du ikke modtager kontanter. Du må ikke afvise en kunde, der vil betale med kontanter. Selvfølgelig til en vis grad. Hvis en kunde vil give dig 100.000 kr. i en-kroner, kan du sagtens afvise kunden og bede vedkommende om at veksle dem først.
Men du må ikke afvise kontanter som regel. Det var der stor debat om, da coronapandemien begyndte, fordi nogle butikker ville ikke modtage kontanter kortvarigt, men blev tvunget til at åbne kassen igen.
Men det er også en anden sag, hvis du kun vil modtage kontanter i din virksomhed. Eller hvis du modtager mange kontanter i forhold til din omsætning. Bankerne kan ikke lide virksomheder med for mange kontanter, fordi de kan ikke bevise, hvor pengene kommer fra. I deres øjne stammer de højst sandsynligt fra hvidvaskning.
Så gør dit bedste for at du modtager kort på en eller anden måde. Og det kan du sagtens begynde på, selvom du ikke har en erhvervskonto endnu. Ikke noget problem. Bare find en kortterminaludbyder.
Relateret: De bedste kortterminaler i Danmark
5. Manglende/utilstrækkelig dokumentation
Her er de typiske dokumenter, som bankerne kræver fra nye kunder, der vil have en dansk erhvervskonto:
- Forretningsplan
- Budgetter (Etableringsbudget, driftsbudget og likviditetsbudget)
- Personlig skattemappe
- Pensionsinfo
- Købsaftale ved køb og bevis for betaling
- Billedlegitimation (Pas eller kørekort)
- Sundhedskort
- Gældoversigt
- Kundeaftaler
- M.m.
En forretningsplan er så vigtig nu til dags, når det handler om at overbevise banker. De fleste tror, at en forretningsplan kun skal bestå af en eller to sider. Det kan ikke være mere langt væk fra sangheden som muligt. Du skal være så detaljeret som overhovedet muligt. De forretningsplaner, jeg skriver for mine kunder, er mellem 10 og 15 sider. Og det skal være de rette informationer.
Herefter skal du skaffe alle dokumenter, som banken sikkert gerne vil have. Hvis du blot sender dit CVR-nummer, får du sikkert et afslag med det samme, fordi de gider ikke skrive alle dokumenter, du skal skaffe dem. Så sørg for at sende så mange relevante dokumenter, som overhovedet muligt fra starten af.
Relateret: Skriv din egen forretningsplan | Inklusivt eksempel
6. Andre punkter
Der findes mange andre punkter, som bankerne kigger på, afhængigt af din situation:
- Branche
- Statsborgerskabsstatus (Dem med midlertidig opholdstilladelse har det hårdest)
- Tidligere regnskaber
- Underskud
- Negativ egenkapital
- M.m.
- Ingen kunder/eksisterende kunder
- Udenlandske betalinger
- M.m.
Hver person er unik og det gælder også med dig. Så man kan ikke sammenligne to sager. Brug gerne en rådgiver som mig til at finde ud af, hvad du skal gøre for at overtale bankerne til at etablere en dansk erhvervskonto for dig.
Har du brug for hjælp til dine ansøgninger om en dansk erhvervskonto?
Det kan jeg hjælpe dig med. Også hvis du har brug for nogen, der kan skrive en forretningsplan og lave budgetter for dig. Faktisk er det det, Startup Consulting gør hver dag for dens kunder. Så hvis du har brug for hjælp, kontakt mig i dag og begynd processen allerede i dag!
Så lad mig hjælpe dig med at få en bank til at etablere en dansk erhvervskonto for dig og din virksomhed.