hvad er en forretningsplan

Hvad er en forretningsplan?

Hvad er en forretningsplan? Hvad kan man bruge det til? Det er to af de mest ofte spørgsmål, jeg får, når jeg fortæller folk, at jeg blandt andet arbejder med at skrive forretningsplaner for iværksættere.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Pinterest
Print

Og det er helt forståeligt. Selv mange iværksættere ved ikke, hvad en forretningsplan er. Det er også faktisk lidt svært at forklare det, selvom man har arbejdet med det i så mange år. Og dog. Det kan sagtens forklares nemt. Og alligevel er en forretningsplan ikke så ligetil.

Så nu prøver jeg. Her får du en forklaring på, hvad en forretningsplan er og hvad den bruges til.

Relateret: Skriv din egen forretningsplan | Inklusivt eksempel

Også relateret: Disse 10 ting sikrer dig en succesfuld forretningsplan

Hvad er en forretningsplan?

En forretningsplan er et dokument, der fortæller om alle dine og din virksomheds nuværende forhold, for eksempel virksomhedens produkter/ydelser, idégrundlag, markeds- og brancheanalyser, markedsføring og organisering, og virksomhedens kortsigtede og langsigtede planer.

Man kan også vælge at tillægge budgetter og finansielle analyser med i forretningsplanen.

Sagt med andre ord, er en forretningsplan en køreplan for en virksomhed, der viser, hvor man er henne nu og hvor man vil hen indenfor en given periode.

Relateret: Hvornår du skal og ikke skal få en rådgiver til at skrive din forretningsplan

Hvad bruges en forretningsplan til?

Der er to primære formål med en forretningsplan: Internt eller eksternt brug.

Ved internt brug, bruger man forretningsplanen til at styre virksomheden med. Eller dele af den. Det kan for eksempel være, hvis man har et projekt, man skal køre internt i virksomheden. Eller hvis man vil kortlægge og planlægge hele virksomheden. Den kan også bruge til at introducere nye medarbejdere overfor virksomheden. Mange skriver også en forretningsplan, fordi banken beder dem om det i forbindelse med en erhvervskontoansøgning.

Ved eksternt brug, skriver man en virksomhed, der skal læses af andre, der ikke arbejder i virksomheden. For eksempel en bank eller en investor, hvis man vil søge finansiering. Eller en mulig partner i virksomheden, du vil have med i dit team.

Relateret. Sådan og så tit skal du opdatere din forretningsplan

Startup Consulting