Hader bankerne dig og din virksomhed

Hader bankerne dig og din virksomhed?

Det er en følelse, som mange har for tiden: ”Bankerne hader mig! Bankerne hader min virksomhed! De tænker kun på dem selv! De tramper ned på SMV’er!” Følelserne får frit løb, når iværksættere er blevet nægtet etablering af erhvervskonti eller når de har oplevet, at deres banker smider dem ud uden grunde, der er til at forstå. Hvilket er der mange, der oplever for tiden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Pinterest
Print

Slut er de dage, hvor man bare sendte ens CVR-nummer, så havde man fået en erhvervskonto. Eller bad ens far om at snakke med bankrådgiveren, så havde man fået det. Slut er de dage, hvor man kan føle sig tryg ved at man ikke bliver smidt ud af ens egen bank. Slut er de dage, hvor man fik lov til at bruge ens private konto til erhverv.

Det er blevet meget hårdere at overtale en bank om at stifte en erhvervskonto for ens virksomhed. Ligeledes er det blevet hårdere at beholde samme.

Men hvorfor er det blevet sådan? Er det fordi de hader dig? Eller din virksomhed? For det er nemt at have den følelse, når man føler, at alle banker er imod dig. Det er nemt at få den følelse, når man har fået mange afslag på ens erhvervskontoansøgninger. Og ikke mindst, når man er blevet smidt ud af ens bank, hvor man har været kunde hele ens liv, uden varsel.

Læs med og find ud af, hvad bankernes grunde til alle deres afvisninger og handlinger er.

Relateret: Neobanker vs. trad. banker: Hvilken en skal du vælge?

Bankerne i de gode gamle dage og nu

Der skulle næsten ingenting til at man fik en erhvervskonto til ens virksomhed i de gode gamle dage, som er ikke længere tilbage væk end højst to år. Tænk Lunar (tidl. Lunar Way), der accepterede stort set alle ansøgninger, i nyere tid. Udfyld en formular på deres app, så var du accepteret. Det var som om det var sværere at blive nægtet en erhvervskonto, end det var at blive accepteret.

De andre banker var ikke meget sværere at overtale. Et par dokumenter og en snak med en bankrådgiver, så åbnede de en erhvervskonto.

Men der skete en ændring på et tidspunkt. Pludselig var det nær ikke så nemt at overtale dem længere.  Det føltes som om at det skete fra den ene dag til den anden, så fik en masse nye virksomheder afvisning efter afvisning. Bankerne begyndte at smide mange gamle bankkunder ud, selvom det åbenbart gik godt for dem økonomisk.

Flere sender over 10 ansøgninger til samme antal forskellige banker og blive afvist af alle. Og det mest frustrerende ved det er, at bankerne åbenbart ikke ville spilde deres tid ved at fortælle ansøgerne, hvorfor de afviste dem. Nogle bliver meget forundret over, at de gerne fortæller en, at de åbner gerne en privat konto, men at de ikke kan gøre det for deres virksomheder.

Det værste sker overfor nye virksomheder, der på samlebånd bliver afvist nu. Men etablerede virksomheder slipper heller ikke for problemer med bankerne. Mange bliver smidt ud. Tænk Jyske Bank, der smed op til, hvis ikke flere, 1.000 erhvervskunder ud, fordi de ikke havde godkendte revisorer. Men det er ikke kun Jyske Bank, der smider kunder ud. Det gør stort set alle banker i Danmark.

Hvorfor er det så svært at få en bank til at acceptere en ansøgning om erhvervskonto og hvorfor smider de deres egne kunder ud?

Mange nævner coronapandemien som grund til at bankerne afviser erhvervskontoansøgninger. Ja, det er ikke helt forkert, men det er ikke den største grund.

Det er Hvidvaskloven. Den lov er ikke ny. Den stammer faktisk helt tilbage fra 1993. Men det var den seneste store opdatering i 2020 og de ændringer, der fulgte med, der lavede den helt store revolution i alle bankverdenen. Opdateringen kom med kæmpestore krav til revisorer, advokater, spiludbydere og ikke mindst banker, der alle blev krævet at holde bedre øje med deres kunder og indberette dem, hvis de havde mistanke om hvidvask eller andre lovbrud.

Det medførte at det blev dyrere for bankerne at have erhvervskunder, som de nu blev krævet at holde bedre øje med end før. De er nu nødt til at bruge mere tid på alle deres erhvervskunder, mens de førhen kunne bare lade dem køre som de nu ville og så var det ofte til andre end bankerne om at melde forskellige mistænkelige forhold til myndighederne. Selvfølgelig meldte bankerne også mistænkelige forhold hos deres kunder førhen, men nu er det mest dem, der skal til at gøre det fremover.

Men Hvidvaskloven er ikke eneste grund til hele problematikken. Coronapandemien og de konsekvenser den havde, især nedlukningerne, viste, hvilke brancher der havde det hårdest med at håndtere store kriser, som kommer omtrent hvert tiende år. Og det har så medført, at disse brancher er brancher, som mange banker er blevet berøringsangste overfor.  Og det om de så er nye eller etablerede virksomheder. Så nye virksomheder bliver afvist, mens etablerede virksomheder bliver udvist.

Det store spørgsmål: Hader bankerne dig og din virksomhed?

Det korte svar er nej. Selvfølgelig vil bankerne gerne have dig som kunde. De er også virksomheder, der skal tjene penge, og det kan de ikke gøre uden kunder. Men det skal være under de rette forhold.

Og det er lige den sidste del, som du måske ikke opfylder for dem. Hvis de har afvist dine ansøgninger, skal du måske begynde at sende bedre ansøgninger til dem. Tænk på det som en jobansøgning, bare mere detaljeret og meget mere krævende.

Men hvis en bank har smidt dig ud og din virksomhed som kunde, skal du spørge dig selv, hvad du har gjort forkert. Det kan være, at du tænker at du ikke har lavet noget forkert, men bankerne kan ikke smide dig ud uden et reelt grundlag. Ja, de kan sagtens have smidt dig ud uden du gør noget forkert, men bare fordi du er i den forkerte branche. Bankerne har bare desværre ret til det. Det betyder dog ikke, at de hader dig. De skal også tænke på deres bundlinjer. Ligesom du skal i din virksomhed.

Du vil vel heller ikke have kunder, der koster dig penge?

Nu spørger du nok om jeg tager bankernes side. Om jeg er deres lille udsending, der vil snakke deres sag og få hadet til dem til at stoppe. Nej, jeg tager ikke bankernes side, jeg er på din side. Jeg vil helst have, at ingen skal have svært ved at få en erhvervskonto. Og jeg vil ikke have, at nogle virksomheder bliver smidt ud, så de ikke kan drive virksomhed.

Men jeg kan også godt forstå bankerne og hvorfor de gør, hvad de nu gør. Det er ikke deres skyld, at uskyldige iværksættere bliver ramt. Det skal ændres lovgivningsmæssigt.  

Er der så noget, jeg kan gøre selv for at få en erhvervskonto eller undgå at blive smidt ud?

Oftest er svaret ja. Du kan sagtens gøre en del for at øge dine chancer for ikke at blive smidt ud af din bank eller få etableret en ny erhvervskonto i en ny bank.

Hvis du allerede har en erhvervskonto, kan du gøre alt, hvad banken kræver fra dig. Ja, det er meget trættende, at de er begyndt at kræve så mange dokumenter for dig. Men de gør det for at overholde lovgivningen og de krav, de er blevet stillet.

Og som allerede nævnt, kan de også smide dig ud, hvis du er i den forkerte branche. I sådant et tilfælde kan du desværre ikke gøre noget, udover at finde en ny bank. Så det skal du gøre. Bare rolig, blot fordi en bank har smidt dig ud, betyder det ikke, at du ikke har en chance i en anden bank. Du skal blot finde den rette bank.

Og hvis du skal sende ansøgninger, kan du gøre mange ting for at gøre det nemmere for dem at acceptere dine ansøgninger. Først og fremmest skal du have skaffet alle dokumenter, som de kræver: Forretningsplan, budgetter, personlige dokumenter, virksomhedens dokumenter, osv. Alt, hvad de kræver. Men du skal også huske på, at det skal være profitabelt for dem at have dig og din virksomhed som kunde. Tænk på måder, der kan gøre at de tjener lidt flere penge på dig.  

Og ikke mindst skal du følge loven. Lad være med at lave sorte penge, give sorte penge eller bryde loven på en eller anden måde. Altid følg loven, så kommer du ikke i problemer.

Relateret: Kan du ikke få en erhvervskonto? Det her skal du gøre

Er du blevet smidt ud af din bank eller afviser de dine ansøgninger?

startup consulting logo ny 360x120

Hjælpen er lige her. Jeg kan hjælpe dig med at optimere dine erhvervskontoansøgninger, inkl. skrive en forretningsplan og lave budgetter for dig og din virksomhed, finde nødvendige dokumenter og sende ansøgninger ud for dig. Ikke nok med det, så får du rådgivning, praktisk hjælp og kundefordele med i prisen!

Kontakt mig i dag og få en uforpligtende samtale og tilbud! Du kommer ikke til at fortryde det!

Startup Consulting