formålet_med_forretningsplaner

Formålet med forretningsplaner

Formålet med forretningsplaner kan være svær at øjne, især hvis det går godt for ens forretning. For mange iværksættere og erhvervsdrivende giver det ingen mening at lave en forretningsplan, indtil de bliver af en eller anden grund nødt til det. Mange starter virksomheden uden en dokumenteret og velovervejet plan. Og det er fint nok for en del, hvis forretningsmodellen er simpel og hvis der ikke er mange ting, man skal holde styr på.
I artiklen får du svar på, hvorfor det kan være en god idé at lave en forretningsplan og hvad formålet med den kan være. 

Det kan ses meget simpelt. Forretningsplaner har to hovedformål: 

1. Eget brug i virksomheden 
2. Finansiering

Eget brug i virksomheden

Forestil dig, at du vil bygge et hus fra bunden af. Ville du begynde at bygge det uden at have en klar plantegning og byggeplan over huset? De fleste ville sige nej. Udsigten for at byggeriet bliver en succes bliver forringet uden at have en klar plan i hånden i forvejen. Det er samme princip med forretningsplaner. Din forretningsidés chance for at blive til en succes bliver større med en klar og gennemført plan. 

Relateret: Skriv din egen forretningsplan | Inklusivt eksempel

Strategisk brug

Den strategiske og i den grad den daglige drift bliver lettere og mere overskuelig med en forretningsplan i forhold til, hvis man drev forretning uden en plan. Den sørger for, at man altid har et mål indenfor en given periode, at man ved hvordan man skal markedsføre virksomheden og dens produkter og/eller ydelser, at man har en budget, man kan følge eller justere lidt i, når der er brug for det, og meget mere. 

Relateret: Disse 10 ting sikrer dig en succesfuld forretningsplan

Til personalet

Når du er så heldig, at du tjener nok til at kunne ansætte personale. Forretningsplanen kan også i det tilfælde klart bruges til at introducere de nye ansatte for virksomheden. Det kan redigeres, så der bliver udeladt nogle punkter, som kan være følsomme for dig eller andre. 

Mange vælger at lave en startup som et team. Og der er andre, der i første omgang går i gang med forberedelserne til opstart alene. Men indser så et behov for at lave et team, før man når til opstarten af virksomheden. 

I søgningen af en eller flere partnere, kan en forretningsplan gøre det meget nemmere for de potentielle partnere at få et bedre billede af idéen og virksomheden. Og derfor kan en plan gøre det lettere for den anden part at gå med til idéen og satse sin tid og kompetencer til projektet. 

Til mulige partnere

Mange vælger at lave en startup som et team. Og der er andre, der i første omgang går i gang med forberedelserne til opstart alene, men indser et behov for at lave et team før man når til opstarten af virksomheden. 

I søgningen af en eller flere partnere, kan en forretningsplan gøre det meget nemmere for de potentielle partnere at få et bedre billede af idéen og virksomheden. Og derfor kan en plan gøre det lettere for den anden part at gå med til idéen og satse sin tid og kompetencer til projektet. 

Drift af virksomhed uden en forretningsplan

Der findes erhvervsdrivende selvstændige, der har drevet deres virksomheder uden brug af en forretningsplan. Erfaringen med dem er, at jo længere de har kørt uden en plan, desto mere rodet er forretningsgangene, organisationen og planlægningen af virksomhederne. 

Det kan sagtens lade sig gøre, og der findes selvstændige, der har opnået millionomsætninger og drevet deres virksomheder i over et årti. 

Problemet er at de selvstændige oplever tit, at de ikke kan overskue driften af virksomheden længere og mangler at have klare mål til deres virksomheder. Hvis man indser behovet for en forretningsplan tidligt, og gerne før opstart, slipper man for mange problemstillinger, og dem er der mange af, når man driver en hvilken som slags virksomhed.

Finansiering

Hvis man tager til en bankrådgiver og siger at man vil starte en virksomhed og har brug for et lån til et vist beløb, får man straks spørgsmålet, om man har ens forretningsplan med. Og hvis svaret er, at man ikke har lavet en, vil de typisk bede én om at udarbejde en og vende tilbage, når den er færdig. 

Jo større et beløb, man vil låne, jo mere insisterer de på at man har en klar plan for ens virksomhed.  

Begrundelsen til det er, at din bankrådgiver skal kunne danne sig et overblik overfor din idé. Hvordan du vil drive virksomheden og hvad virksomhedens muligheder er. Forretningsplanen skal give bankrådgiveren tillid til dig og din virksomhed. Dermed kan vedkommende tro på, at du kan tilbagebetale lånebeløbet. 

Din virksomhed er en investering for banken i tilfælde af at de låner dig penge til opstarten eller til et projekt indenfor virksomheden.

Det samme tilfælde er for investorer og business angels. De har samme grundlag som bankrådgiveren, hvis de ikke kender dig i forvejen. Hvis du skal overtale en business angel, vil det foregå på nogenlunde samme måde som førnævnte partnerovertalelse. 

For det bliver de, partnere, som giver dig råd til  driften og udviklingen af din virksomhed. Og giver dig værdifuld erfaring ud over at investere penge i din idé. Det bliver en del nemmere at bede en investor  om at investere deres værdifulde penge i din virksomhed, hvis du har en gennemtestet og veludført forretningsplan klar til dem.  

Afslutning

Formålet med forretningsplaner afhænger af, hvad man skal bruge den til. Der er ikke kun ét enkelt formål med det. Formålet med forretningsplaner kan være til eget brug eller til finansieringsbehov. 

Forhåbentligt har du fået en god idé af, hvad formålet med forretningsplaner er. Og forhåbentlig har du måske fået lyst til at skrive din egen nu. 

Før du begynder at skrive en forretningsplan, skal du overveje, hvad planen skal bruges til. Dit valg vil have stor indflydelse på, hvad indholdet skal være. Læs mere om indholdet af en forretningsplan her

Har du brug for hjælp til din forretningsplan? Du kan se dine valgmuligheder ved at trykke på knappen nedenunder. 

Eksterne links

  • Dinero.dk’s forklaring på, hvad formålet er med en forretningsplan. Tryk her
  • Startupsvar.dk’s version. Tryk her
Startup Consulting