Fordelene ved at lave budgetter til din virksomhed

Fordelene ved at lave budgetter til din virksomhed

Der er mange fordele ved at lave budgetter til virksomheder. Trods for det er der mange iværksættere, der undlader at lave budgetter til deres virksomheder. Hvis du er en af dem, er det nok bedst, at du læser med her.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Pinterest
Print

Kan man godt blive en succesfuld iværksætter uden brug af budgetter? Ja. Er der eksempler på det? Ja, jeg kender selv en del, der er blevet succesfulde på den måde. Men kunne de været blevet endnu mere succesfulde, hvis de havde lavet deres budgetter? Uden tvivl.

Budgetter er fantastiske økonomiske værktøj, der hjælper dig med at holde styr på din virksomhed. De økonomiske værktøj hjælper dig med at planlægge fremtiden. For de er økonomiske prognoser, som du laver for at holde styr på især dine kommende udgifter. De kan hjælpe dig med at spare penge, forudse komplikationer og en del mere.

Din virksomheds forretningsplan er det skrevne plan for fremtiden og dine budgetter er tallene bag forretningsplanen. De to er nemlig forbundet til hinanden. Og du kan få meget gavn af at skrive din forretningsplan, før du laver dine økonomiske prognoser, måske i form af etablerings-, drifts- og likviditetsbudgetter.

Synes du, at budgetterne er meget svære at lave? Du skal ikke være bekymret over det. Du finder links til, hvordan du laver hver budget i hver deres egen sektion.

Så lad os kigge lidt mere på området og se, hvad du kan få gavn af det.

Relateret: Budgetter

Fordelene ved at lave budgetter

1. De giver dig mulighed for at rette op på ting i din virksomhed

Lad os sige at du laver en driftsbudget. Og den viser, at du kommer til at have underskud næste år. Hvad kan du så gøre ved det? Ja, du kan mange ting. Generelt kan du arbejde hårdere for at tjene flere penge ved at skaffe flere kunder eller/og du kan nedsætte dine omkostninger, for eksempel ved at finde billigere alternativer til omkostningstunge områder. Eller så kan det også være et tegn på, at du skal sætte dine priser op, så du kan hæve din virksomheds indtjeningsmuligheder.

Budgetterne hjælper dig med at forudse problemer, men også muligheder. Hvis nu vi siger, at dine prognoser viser, at du får et kæmpe overskud. Det ville give plads til investeringer, for eksempel. Eller betaling af eksisterende gæld. De kan hjælpe dig på så mange måder.

2. De hjælper dig med at skaffe finansiering

Om det er en bank, en investor eller din mor, der skal låne dig penge, kan finansielle prognoser hjælper dig med at skaffe de penge, du har brug for at starte eller drive din virksomhed. De vil nemlig vise om du forventer, at du kan betale dem tilbage. Og det er blandt andet derfor din bank har krævet og vil stadig kræve at du laver dem og sende dem over.

Så det er meget vigtigt, at du laver dem, så du kan skaffe finansiering og komme videre med dit iværksætterliv. Uden dem bliver det svært at skaffe likviditet, der kan starte, redde eller vækste din virksomhed.

3. De hjælper dig med at drive din virksomhed løbende

Nej, dine budgetter er ikke nødvendigvis færdige, når du har lavet dem én gang. Etableringsbudgettet, ja, når du har brugt den til at starte op, så har du ikke brug for den yderligere. Men de to resterende, likviditetsbudgettet og driftsbudgettet, kan du bruge løbende. Til enhver tid. Og de kan opdateres løbende, så du altid kan se, hvordan dine foreløbige resultater påvirker resten af perioden. Og dermed kan du også opdatere for fremtidige indtægter og udgifter.

Hvis du for eksempel har tjent mere i en periode, end du budgetterede, så skal du måske være lidt mere optimistisk i resten af perioden og forvente højere indtægter. Eller hvis du har haft for store omkostninger, end forventet, kan det betyde, at du måske skal sætte dine fremtidige omkostninger op eller planlægge besparelser.

Den store fordel ved at lave et etableringsbudget

Den helt store fordel ved at lave en etableringsbudget er at den viser dig, hvor mange penge du skal bruge for at starte din virksomhed. Og det betyder videre, at du finder ud af om du selv har pengene til at starte din virksomhed. Og det kan også betyde, at du bliver nødt til at skaffe penge fra andre steder af. Måske en investor, en medejer, der også hjælper til i dagligdagen, eller en bank.

Med hensyn til banken, så skal du bare vide, at det kan være meget svært at få dem til at finansiere din startup. Især igennem et lån. I visse tilfælde, og det skal være i tilfælde som de tror 100% på, laver de kassekredit for virksomheder. Men der skal du have styr på dine indtægter og udgifter. Især dine indtægter. Der skal du gerne helst have kommende, faste indtægter. Og især skal du lavet et likviditetsbudget. Hvorfor du skal det, kan du finde ud af nedenunder.

Relateret: Etableringsbudget | En begynderguide | 2021

etableringsbudget eksempel
Eksempel af et etableringsbudget

Den store fordel ved at lave et driftsbudget

Driftsbudgettet viser dine indtægter og omkostninger i en given, fremtidig periode, oftest et år. Og det er driftsbudgettet, du kan bruge i hverdagen og som du kan ændre løbende, som den primære budget. Den viser nemlig virksomhedens resultat i sidste ende.

Og den resultat ændrer sig i takt med at du indfører faktiske tal i driftsbudgettet. Og har du ikke lige læst noget lignende? Ja, det er nemlig rigtigt. Det var det, jeg snakkede om under 3. punkt af de generelle fordele. Driftsbudgettet er et fantastisk værktøj, du kan bruge til at planlægge og samtidigt drive din virksomhed. Og et værktøj mange virksomheder bruger til at vækste deres virksomheder, så deres virksomheder bliver større og bedre. Så overvej nøje at bruge det. Jeg lover dig, at du kommer ikke til at fortryde det.

Relateret: Driftsbudget | En begynderguide 2021

driftsbudget eksempel
Eksempel af et driftsbudget

Den store fordel ved at lave et likviditetsbudget

Mens driftsbudgettets store fordel er at du kan bruge det til at planlægge og drive din virksomhed, så er likviditetsbudgettets store fordel, at du kan bruge den til at planlægge og drive virksomhedens likviditet. Og hvad betyder det? Det betyder, at du kan styre pengestrømmen i din virksomhed. Likviditet betyder groft oversat til almindelig dansk, det at kunne betale regningerne. 

Og det er nemlig vigtigt, at din virksomhed kan betale sine regninger. Hvis den ikke kan det, er der stor chance for at den går konkurs. Men et likviditetsbudget kan du forudse problemer med likviditeten, dvs. forudse problemer med betalingsevnen. Hvis der er tegn på, at der bliver det, kan du reagere i god tid. For eksempel finde besparelser nogle steder eller få en kassekredit eller et lån i banken.

Likviditeten er tæt forbundet med driftsbudgettet. Likviditetsbudgettet er bare en mere detaljeret version af driftsbudgettet, bare inklusivt moms også. Derfor kan du gøre det meget nemmere for dig selv, hvis du laver et driftsbudget, før du kommer i gang med likviditetsbudgettet.

Er den svær at lave? Ja. Er den kompliceret? Ja, den mest komplicerede af alle budgetter, der er nævnt her. Er det det værd? Ja, i høj grad. Så prøv at lave et og brug det for din virksomhed og din bedste.

Relateret: Likviditetsbudget | En begynderguide 2021

Er der en forbindelse mellem min forretningsplan og mine budgetter?

Den korte svar er ja, det er der. Som nævnt i starten af blogindlægget, så er forretningsplanen den skrevne del af din virksomhed, mens budgetterne er tallene bagved.

Og de to er afhængige af hinanden. Hvis du ændrer noget i dine planer i forretningsplanen, skal du sikkert også lave ændringer i dine budgetter. Og omvendt. Du skal tænke på det på den måde, at de fleste af dine planer på din forretningsplan koster penge. Og hvor skal pengene kunne ses? Nemlig. Dine budgetter.

Du kan gøre det meget nemmere for dig selv, hvis du laver din forretningsplan, før du kommer i gang med dine budgetter. Med forretningsplanen kan du nemlig planlægge alt med skrevne sætninger. Dermed har du allerede et godt overblik på dine planer, inden du laver dine budgetter. Det bliver meget nemmere for dig på den måde.

Hvis du vil vide, hvordan du skal skrive din forretningsplan, kan du trykke på linket nedunder. Du finder også et forretningsplanseksempel.

Relateret: Skriv din egen forretningsplan | Inklusivt eksempel

Skal du have hjælp med dine budgetter?

startup consulting logo ny 360x120

Det kan jeg hjælpe dig med. Men kun i forbindelse med hjælp til erhvervskontoansøgninger og/eller udarbejdelse af forretningsplan. Men ja, jeg laver budgetter til mine kunder hver evig eneste dag. Det kan jeg også lave for dig.

Og ikke nok med at du får hjælp til din problemstilling, om det er etablering af erhvervskonto eller din forretningsplan, så får du også rådgivning. Jeg er nemlig en rådgiver. Med mig har du dermed en rådgiver, du kan sparre med og få styr på mange af dine og din virksomheds forhold.

Så skal du have min hjælp? Læs herunder, hvad jeg hjælper mine kunder med. Hvis du har brug for min hjælp, er du mere end velkommen til at tage en snak med mig.

Startup Consulting