At finde den rette rådgiver til at skrive ens forretningsplan kan være lidt tricky. Jeg har selv mødt mange, der havde fundet den første og brugt vedkommende, men med et utilfredsstillende resultat. Det er ikke alle, der kan finde ud af at skrive forretningsplaner i god kvalitet. Og ikke nok med det, kan det være at rådgiveren sagtens kan det, men du klinger måske ikke så godt med ham eller hende. Hvilket efterlader dig med en dårlig eftersmag.
Der kan være mange ting, der skal overvejes, før man træffer en beslutning. Derfor får du her en guide til, hvordan du finder den rette rådgiver. Brug den så du finde den bedst mulige kandidat.
Relateret: Skriv din egen forretningsplan
Find den rette rådgiver til at skrive din forretningsplan
1. Snak med flere kandidater
Lad være med at nøjes med den første, du finder. Der er masser af muligheder derude. Hvilke muligheder der er, kan du se i næste punkt.
Det kan være, at du er tidspresset. Det er folk som regel, når de skal finde en rådgiver. Men første mulighed er ikke altid den bedste mulighed. Så hvis du skal finde den rette rådgiver, skal du lede bredt. Kontakt så mange som tiden tillader det. Spørg dine venner om de kender nogen. Spørg andre iværksættere om de kender én. Det vigtigste er, at du snakker med flere end en enkelt én. Du får på den måde størst chance for at finde den rette rådgiver.
Relateret: Hvornår du skal og ikke skal få en rådgiver til at skrive din forretningsplan
2. Her kan du finde den rette rådgiver
Der er generelt fire slags rådgivere, der kan hjælpe dig:
a. Bogholdere
Først har vi bogholderne. Enhver kan kalde sig selv for bogholder, så undersøg først om de har en god uddannelse, der har relation til virksomhedsdrift eller -økonomi. Bogholderne er oftest de billigste muligheder, men kvaliteten er også efter min egen erfaring de mest ringe.
b. Revisorer
Næst har vi revisorerne. Her kan du finde revisorer af flere rang. Revisorelever, revisorer med HD-uddannelse og statsautoriserede revisorer. Jo højere uddannelse, desto dyrere er de også. Men det er ikke alle, der har ekspertise i at skrive forretningsplaner. Revisorer kan have forskellige ekspertiseområder. Lidt ligesom advokater. Og jeg har også selv omskrevet mange forretningsplaner, der er skrevet af revisorer, der ikke havde reel erfaring i at skrive sådan en.
c. Virksomhedskonsulenter
Virksomhedskonsulenter er gode bud på rådgivere til at skrive din forretningsplan. De har et bredt kendskab indenfor alle eller de fleste områder indenfor virksomhedsdrift. Og det er også sådanne, du kan finde i din lokale erhvervsudviklingscenter, men de kan dog ikke hjælper dig med at skrive, kun vurdere din forretningsplan. Du skal finde en privat virksomhedskonsulent. Prismæssigt ligger de omkring en revisor med en HD-uddannelse.
d. Forretningsplansrådgivere
Til sidst har vi de reelle forretningsplansrådgivere. Som mig og andre rådgivere, der arbejder med at skrive forretningsplaner og rådgive iværksættere hver dag. Vi har størst erfaring med at skrive forretningsplaner. Og hvis man ligesom mig har en uddannelse, hvor man også lærte at skrive en forretningsplan, så bliver man ikke en større ekspert. Men selvom vi forretningsplansrådgivere er eksperter i forretningsplaner, betyder det ikke at vi er superdyre (selvom vi nok burde være). Prismæssigt kan vi også sammenlignes med revisorerne. Jo større erfaring, desto dyrere er vi.
Relateret: Kan du ikke få en erhvervskonto? Det her skal du gøre
3. Hav fokus på kemi
Og jeg mener kemien mellem dig og din potentielle rådgiver. Det er så vigtigt for niveauet af din oplevelse med processen. Som nævnt i starten af artiklen her, så kan du få en god forretningsplan, men stadig have en dårlig eftersmag med din oplevelse af rådgivningen og processen med at skrive forretningsplanen. Du nyder det meget bedre, hvis du har en rådgiver, du kan enes med, som du kan stole på og kan være dig selv hos.
99% af dem, der kontakter mig, har jeg god kemi med. De vælger ikke altid mig, for de kan have fået en bedre pris eller har en bedre kemi med en anden rådgiver. Men den ene procent, som jeg ikke har god kemi med, afviser jeg selv, hvis de ikke gør det selv. Og det er fordi, jeg ikke ville nyde mit arbejde uden at have den gode kemi. Og du skal også helst tænke i den retning.
Tænk at have en rådgiver, som du ikke kan fortælle alt til, fordi du ikke stoler på vedkommende. Du kommer også til at snakke meget med din rådgiver, og tænk hvis du ikke nyder disse sessioner. Du bruger mange penge på noget, som du skal være glad for. Og det inkluderer også selve processen, og processen er mellem dig og din rådgiver. Kemi er vigtigt, når du skal finde den rette rådgiver.
Relateret: Disse 10 ting sikrer dig en succesfuld forretningsplan
4. Vælg en rådgiver, der viser interesse
Du kan tyde kemien mellem jer ved at kigge på din modpart også. Er vedkommende interesseret i de ting, du siger? Den rette rådgiver lytter rigtigt til dig, så du kan mærke det. Kan du mærke at vedkommende er rigtigt interesseret?
Brug de nedenstående kriterier til at vurdere om vedkommende virkelig er interesseret i dig og din virksomhed:
Relateret: Her finder du hjælp til forretningsplan
a. Svarer rådgiveren på dine spørgsmål?
Et rigtigt godt spørgsmål. Den rette rådgiver, svarer på dine spørgsmål, før selve rådgivningen er startet. Hvis du snakker med en, der snakker udenom og ikke rigtig vil svare, så har du fat i den forkerte.
Men der er nogle spørgsmål, som rådgiveren skal have lov til at lade være med at svare på. For eksempel spørgsmål, du skal betale for. I den indledende samtale, hvor du skal beslutte dig for om du har fat i den rette, skal du ikke forvente at få svar på spørgsmål, du først skal stille, når du har valgt at bruge vedkommende. Ingen rådgiver med respekt for sig selv giver gratis rådgivning, der kan ende med at du ikke køber ydelsen.
b. Stiller rådgiveren selv spørgsmål?
En rådgiver er først rigtig interesseret i din sag, hvis han eller hun selv stiller spørgsmål. Og ikke kun spørgsmål, men de rigtige spørgsmål. Spørgsmål som:
- “Hvorfor skal du have hjælp til at skrive din forretningsplan?
- “Kan du fortælle mig om din virksomhed?”
- “Hvad sælger du og hvordan gør du det?”
Du ved, spørgsmål, der virkelig viser interesse.
Relateret: Skabelon til forretningsplan
5. Vælg en rådgiver, der har været igennem det samme som dig
Mange, mange rådgivere har aldrig selv været iværksættere. De ved ikke, hvad der skal til, de ved ikke, hvad du har været igennem og hvad du går igennem. Den rette rådgiver er en, der selv er iværksætter som dig. Eller har været det. Det er en iværksætter, der ved, hvad der skal til for at du lykkes med din forretningsplan. Og ikke mindst én, der kan give dig de bedste råd.
Skal vi se om jeg er den rette for dig?
Ring til mig, send mig en e-mail eller skriv en besked på chatten her til højre. Så finder vi ud af sammen om jeg er den rette rådgiver for dig.
Lidt om mig:
- Ole Kristiansen, 35 år med tre børn
- Online forretningsplansrådgiver
- Uddannet markedsføringsøkonom med iværksætteri som speciale, hvor jeg til min afsluttende eksamen skrev en 60 siders forretningsplan
- Har skrevet forretningsplaner for iværksættere som dig i 7 år
- Startup Consulting var min 3. virksomhed, nu også i gang med nr. 5
- Elsker at lære nye iværksættere og deres virksomheder at kende
Relateret: Sådan skriver jeg forretningsplaner for mine kunder