finansiering_af_ny_virksomhed

Finansiering af ny virksomhed

Det kan være en større opgave at finde ud af, hvad man har af muligheder, når man skal sørge for finansiering af ny virksomhed. 
Her får du et overblik af dine finansieringsmuligheder til din etablering af virksomhed. 

To sager er næsten aldrig ens, når man snakker om finansiering ved opstart af en virksomhed. Mens visse små, lokale enkeltmandsvirksomheder kun kan kræve egen tid og allerede ejede aktiver, kan andre kræve finansiering op i millionklassen.

Det er dog tit svært at finde ud af præcis, hvor meget man skal bruge til at starte sin virksomhed op. Og derfor også svært at finde ud af, hvordan man skal finansiere det.

Det fleste associerer finansiering med banklån, men der findes faktisk mange andre muligheder. Alt fra ens familie og venner til investorer og crowdfunding.

(Læs også: Skriv din egen forretningsplan | Inklusivt eksempel)

Etableringsbudget

For at få den bedste overblik over, hvad og hvor meget du har brug for at starte din virksomhed, er det optimalt at lave en etableringsbudget. Husk at fordele ting, som du skal bruge til opstarten og til senere hen. Alt det du kan udskyde til en anden periode af din virksomheds levetid, skal du ikke have med til etableringsbudgettet. Ved at udsætte køb af ting, du ikke har brug for til opstarten, vil det uden tvivl gøre det nemmere at opnå finansiering. 

Finansieringsmuligheder

Egen finansiering

Ved etablering af egen virksomhed skal man først og fremmest finde ud af, hvor meget man selv kan skyde ind i egen virksomhed. 
Hvis finansieringsbehovet er stort, kan du ikke komme udenom at bidrage til etableringsomkostningerne af egen lomme. Ved at bruge af egen penge viser du eventuelt andre finansieringsmuligheder, såsom banken eller en investor, at du har tillid til din egen projekt. Hvis du modsat ikke vil satse dine egne penge, vil det være umuligt at skaffe endnu flere penge andre steder. Finansiering af ny virksomhed kræver at du også er villig til at ofre noget selv udover din flid og arbejde. 

Eget netværk

Eget netværk tæller familie, venner og endda det professionelle netværk med tidligere kollegaer og måske andre forretningsforbindelser. 
Man kan bede ens netværk om at yde lån eller investere i virksomheden til gengæld for medejerskab i virksomheden. Man skal dog godt overveje om man vil tage den risiko at bruge eget netværk. Man kan risikere at miste kontakten til personen, man låner penge fra eller får til at investere, hvis det går galt med virksomheden. Til gengæld kræver de nok ikke så meget tilbage af deres investering, som kan være en fordel fremfor andre muligheder. 

Lån

Lån kommer i form af finansieringsprodukter og -løsninger som kreditkort, kassekredit, erhvervsslån, leasing og realkreditlån. 
Ved at låne, i stedet for at finde investorer eller andre muligheder, beholder du kontrollen over din virksomhed. Men du skal være opmærksom på at en bank for eksempel forventer at du har en plan og vil risikere egne penge i virksomheden. Jo større finansieringsbehov, desto mere forventer de at du lægger ud af egne penge også. Og tit, selvom man selv investerer egne penge, forventer de også at du stiller garanti eller sikkerhed. 

Investorer

Investorer kan være business angels, kapitalfonde, venturefonde eller blot investorer, der udelukkende stiller penge til rådighed uden at komme med input. 

Alle investorer forventer en andel af din virksomhed. Dermed mister du noget af din kontrol af virksomheden. Men til gengæld kan du få masser af input. Dine investorer vil have at din virksomhed bliver til en succes. Derfor vil de selvfølgelig hjælpe dig på måder, som du og dine investorer aftaler det på. Undtagen selvfølgelig, hvis du vælger passive investorer, som tit kommer fra iværksætterens eget netværk. 

Crowdfunding

En af de finansieringsmuligheder, der er på fremmarch, er crowdfunding. Typerne er aktie-, reward-, låne- og donationsbaserede crowdfundings.

Fordelene og ulemperne ved crowdfunding er forskelligt fra type til type, men overvej nøje dine muligheder, hvis du vælger denne vej. Ved aktiebaseret får du muligvis en stor gruppe investorer, så du mister noget kontrol. Ved lån er det samme som banklån, men renten plejer at være højere ved crowdfunding. Hvis du bruger rewardbaseret crowdfunding, køber folk dit produkt eller ydelse i forvejen, så det fungerer faktisk som forsalg. Ved donation får du pengene uden at du skal give noget i modydelser. Sidstnævnte er nok den sværeste at går efter som virksomhed, da folk forventer at få noget tilbage for deres penge.

Vær opmærksom på, at Skat har særlige skatteregler for crowdfunding. Få linket til Skats side om crowdfunding ved slutningen af denne artikel under Eksterne links. 

Fonde

Fonde kan være almennyttige fonde eller iværksættermiljøer, der begge giver legater ud uden forventing om modydelser. 
Fordelen ved fonders legater er at du bevarer fuld kontrol over din virksomhed. En af ulemperne kan være at det kan være umuligt at finde en fond, da alle har specifikke målgrupper. Og selv hvis man finder en, kan det tage lang tid før man får legatet udbetalt. Man kan for eksempel hos Innobooster få en legat på 14.000 kr. om måneden, hvis man er nyuddannet og vil starte en innovationsbaseret startup. Find linket under Eksterne links ved slutningen af artiklen. 

Vær opmærksom på, at der er en hårfin forskel mellem fonde, der ikke kræver noget modydelse, og for eksempel kapitalfonde, der faktisk er investorer. 

Offentlige tilskud og lån

Statslige, regionale og kommunale institutioner kan yde lån og tilskud til din virksomhed. Tit har de særlige krav og forhold, men hvis du møder kriterierne har du mulighed for at finansiere din startup.

En af de store fordele ved det er, som nogle af finansieringsmulighederne, at du beholder fuld kontrol over din virksomhed. Men som ved fondansøgninger kan det tage lang tid før du får din finansiering via de offentlige muligheder.

En af de store er Vækstfonden, som yder lån, sikkerhed for banklån, matching med business angels og i nogle tilfælde legater. Man skal dog som regel have et færdigt produkt eller ydelse og have allerede fået de første kunder i virksomheden, før man kan søge hos Vækstfonden. Det kan derfor være svært at opnå finansiering af ny virksomhed hos Vækstfonden. 

Få kommuner har pilotprojekter i gang henvendt til ledige, hvor man kan søge om lån til opstart af egen virksomhed. Såsom Aarhus Kommune, der yder mikrolån op til 50.000 kr. til ledige, der har en god virksomhedsidé. 

Leverandørfinansiering

Hvis det er produkter, du vil sælge, kan du være heldig med at få leverandørfinansiering. Leverandørfinansiering indebærer at du får landet en aftale med en leverandør, der stiller egne produkter til rådighed.

Det vil indebære at du allerede har faciliteterne til at kunne tage imod produkterne, holde dem på lager og have et salgssted, det være en webshop eller en fysisk butik. Fordelen er at du får produkterne uden at betale dem på forhånd, hvilket vil sænke din etableringsbudget ned gevaldigt. Men leverandørerne tager en risiko og du vil dermed måske betale lidt mere for varene, når det bliver tid til at betale for dem. Og hvis du skulle være så uheldig med at gå konkurs, vil du være gældsbelagt hos leverandøren. 

Afslutning

Det er ikke umuligt at opnå finansiering, hvis man ikke har en opsparing i forvejen. Men succesraten for finansiering af en startup er meget højere, hvis man er villig til at risikere egen kapital. Ved finansiering af ny virksomhed skal man også tænke på, om man er villig til at miste noget af kontrollen af ens virksomhed eller om man vil have fuld kontrol. Den balance mellem delvis og fuld kontrol kan have stor fremtidig betydning for udviklingen af virksomheden. Og i den grad også muligheden for dens succes.

Hvis du har brug for hjælp til at finde den bedste mulighed for finansiering, vil det være en god idé at kontakte din kommunes erhvervsrådgivning. Rådgivningen er altid gratis. Du kan finde dine offentlige muligheder på siden Startinfo.dk. 
I langt de fleste tilfælde, hvor man søger finansiering af ny virksomhed, kræves det, at man har en forretningsplan. Så sørg for at få skrevet din plan. Få hjælp til det eller skriv det selv. Du har her på linket læse, hvad indholdet af en forretningsplan kan være. 

Eksterne links

  • Skats skatteregler for crowdfunding. Tryk her
  • Eksempler på crowdfundingssider:
  • Innovationsfonden, der yder tilskud som Innobooster. Tryk her
  • Find ud af dine kommunale muligheder på Startinfo.dk. Tryk her
Startup Consulting