Mange iværksættere, især nye, har mange spørgsmål, de mangler svar til, omkring den livsnødvendige erhvervskonto. Og det er forståeligt, fordi det er blevet meget sværere at få en erhvervskonto end nogensinde før. Her får du 5 spørgsmål og svar til dem omkring den meget vigtige erhvervskonto.
Jeg får dagligt henvendelser fra iværksættere, der har svært ved at få en erhvervskonto. Der kommer mange spørgsmål, som de vil gerne have svar på med det samme.
Slut er de dage, hvor man bare skulle kontakte ens bankrådgiver, der måske stillede et par spørgsmål, inden man havde en erhvervskonto. Og alt det indenfor samme dag. Nu skal man komme med en masse dokumenter, svare på en række spørgsmål, finde endnu flere dokumenter, svare på endnu flere spørgsmål, inden man måske, og her er det vigtigt med måske, får en erhvervskonto.
Det gør mange iværksættere forvirret og uforstående overfor, hvorfor det er så svært at få en erhvervskonto. Det er slet ikke ligetil længere.
Så her får du 5 spørgsmål, som jeg oftest får fra mine kunder, og svar til dem.
Relateret: Er du klar til at få en dansk erhvervskonto i 2021?
5 spørgsmål og svar omkring erhvervskonto
1. Hvad er en erhvervskonto?
En erhvervskonto er en bankkonto til din virksomhed eller selskab. Du har som person en privat bankkonto, som du bruger til dine økonomiske aktiviteter. Det er den, der gør det muligt for dig at have dit kort (Mastercard, Visa, Maestro, Dankort, osv.). Det er den, der gør det muligt for dig at modtage løn fra din arbejdsgiver, hvis du har en. Erhvervskontoen er kun forskellig på den måde, at det er en virksomhed eller et selskab, der ejer den konto. Med andre ord, er det en bankkonto, der skal forbindes med din virksomheds CVR-nummer.
Erhvervskontoen bruges til to hovedområder: Indtægter og udgifter. Med den kan du modtage betalinger fra dine kunder og derefter også betale dine leverandører, samarbejdspartnere, SKAT eller andre, du skylder penge til.
2. Hvad er forskellen mellem en erhvervskonto og en driftskonto?
Der er ingen forskel. Din virksomheds erhvervskonto er virksomhedens driftskonto. Når den kaldes en driftskonto, menes der bare med det, at man bruger det til ens indtægter og udgifter. Og det er som regel det, man bruger en erhvervskonto til: Til at drive virksomheden som virksomhedens centrale økonomiske middel.
Relateret: Søger du hjælp til erhvervskontoansøgningen? Sådan finder du hjælp
3. Hvad koster en erhvervskonto?
Det er meget forskelligt, hvad bankerne kræver for en erhvervskonto. Der er to slags betalinger, som du skal tænke på: Etableringsprisen og de løbende omkostninger.
Etableringsprisen afhænger af, hvilken bank og hvilken af deres løsninger du får. Nogle banker er dyrere end andre og omvendt. Men det kan være alt fra 0 kr. til 5.000 kr. Oftest ligger det imellem og nogle er heldige med at deres banker etablerer en konto til dem helt gratis. Du kan oftest kun finde ud af, hvad etableringsprisen er, når du har kontaktet banken.
4. Hvad vil banken have fra mig?
Som nævnt ovenover, så var det førhen nemt nok. Man skulle bare fortælle, hvilket CVR-nummer man havde, og måske fortælle lidt om, hvad virksomheden skal arbejde med, og måske svare på nogle spørgsmål. Nu skal du sende en del dokumenter, inden bankerne vil overveje din sag.
Så, hvad er det for nogle dokumenter, som bankerne skal have? Du får en liste over de dokumenter, de oftest kræver, men vid, at bankernes krav er forskellige og at de kan kræve andre og flere dokumenter fra dig og din virksomhed.
- Forretningsplan
- Budgetter (Etableringsbudget, driftsbudget og likviditetsbudget)
- Personlig skattemappe
- Pensionsinfo
- Købsaftale ved køb og bevis for betaling
- Billedlegitimation (Pas eller kørekort)
- Sundhedskort
- Gældoversigt
- Kundeaftaler
- Og muligvis mange andre
Et godt råd til dig: Send så mange af disse dokumenter, når du sender ansøgningerne. Du viser, at du har styr på dine ting og det bliver nemmere for bankrådgiveren, der skal behandle din sag.
Relateret: Skriv din egen forretningsplan | Inklusivt eksempel
5. Hvorfor skal jeg have en erhvervskonto?
Der er to særlige grunde til at din virksomhed skal have en erhvervskonto: Det er et krav fra banken og fra det offentlige.
Må du gerne bruge din private konto til erhverv? Ja, hvis du har en enkeltmandsvirksomhed, er det helt lovligt at bruge din private konto. Men om din bank vil tillade det, er en helt anden sag. Og det vil bankerne tillader det som regel ikke længere. Du skal derfor som regel have en erhvervskonto, hvis du vil modtage betalinger fra dine kunder og betale dem, du skylder penge til.
Og det andet, det offentlige, kræver også, at du skal have en erhvervskonto, fordi du også sikkert skal betale eller modtage penge fra SKAT. For eksempel moms, skat, gebyrer og lignende. Hvis du ikke laver en erhvervskonto, der kan tilknyttes som en virksomhedens NemKonto, har Erhvervsstyrelsen ret til at lukke din virksomhed.
Relateret: Kan du ikke få en erhvervskonto? Det her skal du gøre
Skal du have hjælp til dine ansøgninger?
Det kan jeg hjælpe dig med. Også hvis du har brug for nogen, der kan skrive en forretningsplan og lave budgetter for dig. Faktisk er det det, Startup Consulting gør hver dag for dens kunder. Så hvis du har brug for hjælp, kontakt mig i dag og begynd processen allerede i dag!
Så lad mig hjælpe dig med at få en bank til at etablere en dansk erhvervskonto for dig og din virksomhed. Har du flere spørgsmål? Jeg svarer dem gerne for dig.